Afscheidsbrief van Johan Cruijff

Beste mede-commmissarissen,

Zonder bal is er geen voetbal. Dan zijn het slechts 22 mannen die om onduidelijke reden een korte broek aan hebben getrokken. Zonder Cruijff is er geen Ajax. Ofschoon ik daar geen woorden vies aan hoef te maken, doe ik het toch. Het is namelijk een smerige situatie hier in Amsterdam. Omdat jullie het ook moeten kennen begrijpen ga ik bij het begin beginnen.

Timing
Ajax is een bedrijf, een bedrijf dat een goed product moet leveren. Dat is goed voetbal. En voor goed voetbal heb je goede voetballers nodig. Dat begrijpt een kind. Nu ben ik een buitengewoon goede voetballer omdat ik altijd op de goede plek sta. Vanzelfsprekend sta ik ook nu op de goede plek. Het probleem is dus simpel: ik heb hele slechte voetballers om mij heen. Commissarissen wie misschien op de goede plek zitten, maar altijd op het verkeerde moment. Steven ten Have is dan ook een hele slechte voetballer. Volgens Ten Have ben ik te weinig in Amsterdam. Maar als hij er is, en ik ben er niet, dan is er maar één conclusie. Een conclusie die tweeledig is: één, hij is te vroeg; of B, hij is te laat. Dat bewijst alleen maar mijn punt dat slechte voetballers, wie Leo ten Have natuurlijk is, altijd de goede plek weten te vinden op het verkeerde moment.

Nu proberen jullie, de raad van commissarissen, mij buitenspel te zetten. Maar jullie maken een denkfout. Als ik er niet ben, kan ik ook niet buitenspel staan. Een logisch gevolg van jullie slechte gevoel voor timing. Volgende week mogen jullie naar Barcelona komen. Probeer mij dan maar buitenspel te zetten. Dat dat niet gaat lukken is zo zeker als een gegeven briefje.

De kern
Dat brengt mij op de kern van de zaak. Dat jullie weigeren mij een vrijbrief te geven. Terwijl ik het constant eerder doorheb als dat jullie het überhaupt gezien hebben. Het gaat erom dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Anders kan ik wel het juiste beleid uitzetten, maar als een slechte speler de juiste tactiek uitvoert heb je nog geen goede wedstrijd. Iemand wie Blind heet kan er nooit een goeie kijk op hebben. Daarom zet ik ook Jonk op de jeugdafdeling. Sommige dingen zijn eenvoudiger dan ze lijken.

Ik kan dan ook niet instemmen met de aanstelling van Louis van Gaal. Ajax is een wereldclub. Globaal gezien. En om wie draait de wereld van nu? Om Chinezen. En die van morgen ook. Kijk naar het nieuws en je ziet dat Europa verleden tijd is. Louis doet het natuurlijk goed in het Frans, en hij mag dan goed zijn in het opjutten van Duitsers, maar dat is iets uit het verleden. Dat deden ze zestig jaar geleden al. Bovendien heb Louis van Chinees geen kaas gegeten. Laat staan koejoeloek. Tscheu La Ling heb dat wel en die moeten we dus hebben. Dat jullie dat niet zien is begrijpelijk, maar dat wil niet zeggen dat het goed te praten is.

Daarom, beste commissarissen, is het tijd om afscheid te nemen. Jullie hoeven niet terug te komen.

Hoogwachtend,

Johan Cruijff
Nummer 14

CC-foto: Ivesone.com

Dit bericht is geplaatst in POPULAIR, Satire en getagd, , . Bookmark de permalink.

9 Reacties op Afscheidsbrief van Johan Cruijff

 1. Man_van_Glas zegt:

  Briljant

  Thumb up 5 Thumb down 0

 2. Matthijs zegt:

  Magnifiek!

  Voor- of achteruit? Thumb up 2 Thumb down 0

 3. Ruben zegt:

  Top satire @Weghs!

  Voor- of achteruit? Thumb up 2 Thumb down 1

 4. christinA eijkhout zegt:

  Fantastisch, ik hoor het hem zeggen.

  Voor- of achteruit? Thumb up 2 Thumb down 0

 5. Sjaak Polak zegt:

  Als je dit leest moet je toch je conseclusies trekken. Dit had je van heidenen verre aan kunnen zien komme, dat staat als m’n paal boven water.

  Voor- of achteruit? Thumb up 3 Thumb down 2

 6. jonkie zegt:

  Zeer sterk! Ook zonder 10x ‘Dennis Bergkamp’ achterelkaar te roepen wordt je serieus genomen. Keep it up man!

  Voor- of achteruit? Thumb up 3 Thumb down 0

 7. Robin zegt:

  Hulde. Alleen, heet die man niet Steven? Of is dat een diepere laag satire die ik nog niet doorheb?

  Voor- of achteruit? Thumb up 2 Thumb down 0

 8. Weghs zegt:

  Hmmpf @Robin je hebt gelijk. Geen idee hoe dat foutje erin geslopen is. Al klinkt Leo ten Have natuurlijk wel lekkerder…

  Voor- of achteruit? Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Pingback: Johan Cruijff neemt afscheid | Jeroen Weghs

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>